Изчезването

Преди около 65 милиона години умира и последния динозавър. Тайнствено и малко, по-малко земята се освобождава от гиганските влечуги и еволюцията се заема с очовечаването на маймуната.

Учените все още не знаят защо динозаврите изчезват, и понякога създават екстравагантни, и дори забавни теории за тяхното измиране.

Няколко теории за това как са изченали динозаврите


Геомагнитна реверсия (смяната на полюсите)
Земното магнитно поле показва склонност да намалява интензитета си, а после отново започва да расте, но с обърнати полюси. Веднага след отктитието, учените въодушевено казаха „Ето защо са измрели динозаврите”. Те смятат, че в края на периода Креда интензитета на магнитното поле е спаднал до нула и е Земята е загубила защитното си поле от убийствената космическа радия. Все пак мъничките динозаври понякакъв начин са се спасили от космическите лъчения и са дали живот на други животни след възстановяването на магнитното поле.

Това може да е истина, ако не ни смущава факта, че по тази теория реверсията на магнитното поле трябва да става на всеки девет милиона години, което означава, че на всеки девет милиона години живота на земята трябва да започва отново.

Звезден Взрив
Друго научно обяснение е избухването на свърх нова звезда. Това е възможно, но за да се постигне такъв ефект взривът ще трябва да е станал съвсем близо до земята. Това означава, че трябва да има и други следи освен костите на динозаврите, а такива липсват.

Черна дупка
Черна дупка е друга теория за изчезването на древните влечуги.

В представата на учените за черните дупки са космически обекти с мощно струпване на вещества и с огромна степен на превличане. И според авторите на тази хипотеза, Земята се е сблъскала с черна дупка и е настъпил накъв катаклизъм, че нищо живо не е останало. Естествено ако това беше истина, тази статия нямаше да съществува и задалжително нямаше да има кой да я прочете!

Други интересни версии за измирането на динозаврите са:

· Поява на болести при, които имунитета все още не е бил изграден.
· Появата на бозайници, които изяждали храната и яйцата на влечугите.
· И абсурдната идея, че те са измрели поради огромната си маса и малкото пространство. Тук обаче не става ясно, защо и мъничките динозаври не са се спасили, а също са измрели.

И една сериозна теория, която гласи: „Преди 65милиона години, в края на пеиода Креда, се е разбил астероид в нашата планета и станал причина да бъдат унищожени динозаврите и други форми на живот.” Хипотезата се подкрепя с наличието на иридий в скалите на планината Гуабо /Италия/ и в околностите на Копенхаген. Иридий е рядък елемент на нашата планета и единственият му източник е космосът.

Смята се, че астеоида имал диаметър около 100 км. и при сблъсака си със земята той изгорял в яма с диаметър 175км. – превръщайки в прах скална маса 100 пъти по-голяма от собствената си. Скалният прах образувал облак в небето и останал там между 3 и 5 години. Облакът обвил земята и затъмнил слънчевата светлина, унищожавайки по този начин растителността с която се изхранвали повечето динозаври.

Светът може би е замръзнал в дълбока зима за много години, влечугите не биха могли да се приспособят към внезапната смяна на температурата и загубата на храна. Те всички са измрели и след милион години еволюция са изчезнали напълно. Това означава, че повече не се срещат никъде и нямат живи потомци. Но много риби, прици и насекоми са тук и днес. Те са успели да надживеят това, което е убило динозаврите.