Тревопасни

Диплодок

Тревопасно животно, дълго - 40 м, тежък – 25 т, живял през късния Юрски период, снася около 100 яйца. За да бъдат Диплодоците в по–голяма безопасност, те трябва да бъдат в по–голям обем. Затова най–често Зевроподите ходят на стада и са защитени от зорките хищници. Те притежават дълги грациозни опашки, елегантно завити като камшици. По този начин запазват комуникацията в стадото и изразяват чувствата си. Много често мъжките се дуелират, за да могат печелившите да изберат своите бъдещи съпруги. Тъй като тези чудовища имат гигантски размери, силата, с която се бият е достатъчна, за да потрошат ребрата си и да залюлеят земята.


Брахиозавър

Тревопасно животно, високо – 15м, тежко – 70т, живяло през Юрския период. Брахиозавърът е най-високият динозавър от семейство Зевроподи. За разлика от тях предните му крайници са били значително по-големи и по-дълги от задните. Така шията и рамената му били изнесени високо над тялото и позволявали да се храни с листа от короните на дърветата. Шиите на този вид Зевропод можели да достигнат до 10 м. Тъй като никой друг динозавър не можел да се сравнява с него, учените смятат, че той е най- големият сухоземен динозавър.


Стегозавър

Тревопасно, тежко-7т, живял през Юрският период. Тези огромни динозаври са едни от най- големите господари за времето си. Причината за това е не само огромният им вид ,но и големите плочки на своите гърбове. Те им служат като прекрасна защита от хищниците, тъй като му придават внушителен вид. Когато са под нападение плочките започват да помпат кръв ,което отблъсква хищниците. Но има и още една причина за отбягването им от нападателите. Това са огромните, триметрови, смъртоносни шипове в края на техните опашки. Когато той ги задейства те могат да добият опустошителен вид.


Трицератопс

Между последните гигантски тревопасни динозаври е Трицератопсът. дълъг - 3м, тежък – 4 т, живял през Кредния период. Този уникален екземпляр притежава наистина здрава и красива костна яка. Тя е предназначена да служи най–вече при брачните демонстрации. Когато мъжкарите трябва да съблазнят женските те помпат кръв в яката и придават хубава и привлекателна за тях украса.


Игуанодон

Тревопасен динозавър, тежък около 3т, живял през Кредния период. В повечето случаи Игуанодоните са в голяма безопасност, когато са на групи и затова често ходят на стада. Тези екземпляри могат да тичат само на два крака. По време на бягане имат голямо равновесие и това ги прави доста пъргави. За да не бъдат нечия плячка, често малките играят около възрастните. Тяхната любима играчка е бедният Полакант. Тези малки и тромави динозаври са покрити с островърхи шипове. Бронираните тревопасни се срещат често сред стадата Игуанодони, предимно заради безопасността им.
Аргентинозавърът

Тревопасен динозавър, дълъг – 30 м, тежък – 90 т, висок – 13м, живял през Креда. Бил е изключително висок и за по–голяма безопасност е притежавал костни подутини върху тялото си, включително и по предните и задните крайници, опашката и врата. Те са го предпазвали от хищниците и най–честият му нападател – Гигантозавра.

Нигерзавър

Тревопасен динозавър, дълъг – 15 м, тежък - 7 т, живял през Креда. Може би той е най–странният динозавър през периода. Този вид зауропод е имал невероятно широки челюсти с около 600 остри зъби. Устата му била необичайно голяма и по–огромна дори от самото му лице. Учените го нарекли “Мезозойска косачка”, защото необикновените му зъби и челюсти вечно жадували да бъдат използвани.