Морски

Плезиозавър

Плезиозаврите са разнообразна група месоядни влечуги. Техните фосили са намирани по цял свят. Повечето от тях са имали по две двойки крило-подобни плавници и големи бели дробове. Тези морски хищници са изключително издръжливи и умни. Те са можели да погълнат огромна глътка въздух, след което да се скрият в дълбините и да останат там повече от един час. Някои са намерени с камъни в стомаха и в следствие на това учените смятат, че белите им дробове били толкова обемни, че когато ги напълнели с въздух, преди да се гмурнат тялото им ставало практически непотопяемо.

Една група плезиозаври били с къси шии и огромни глави, а устата им била пълна със смъртоносни зъби. Те са известни като плиозаври. По онова време те били господарстващите хищници в моретата и океаните. Хранели се с всякакъв вид животни, които издебвали в морските плитчини.

Лиоплиородон

Морски хищник, дълъг - 25 м, тежък – 150 т, живеел около 100 години. Лиоплиородона е един от най-големите Плиозаври. Този огромен звяр се храни с акули и има доста силно развито обоняние, което му показва посоката, в която се намира дадената жертва. Той притежавал огромни плавници, всеки от които бил над 3м и бил истински експерт в засадите. Лиоплиородонът ревностно пазел своята територия и сблъскването му с други себеподобни често водело до тежки наранявания.
Криптоклид

Криптоклидите били дългошиести плезиозаври. Те можели бързо да движат шията си в различни посоки при гмуркане, което ги улеснявало при преследване на плячка. За разлика от другите морски влечуги те можели да излизат на повърхността на земята и там да почиват на спокойствие, далеч от Лиоплиородоните. Криптоклидите първи открили тайната за натежаване във водата и те бързо и лесно я усвоили.