Какво е динозавър?

Преди милиони години, много преди да е имало хора, по Земята бродели динозаври. Динозаврите са били праисторически влечуги, които живеели през Мезозойската ера (от преди 248 милиона години до преди 65 милиона години), наречена още "Ерата на динозаврите ". Най-големите динозаври са били до 40 метра дълги и 15 метра високи (Брахиозаври, Аржентинозаври, Сеизмозаври, Ултразаври и Суперзаври). Най-малките динозаври са били с размер на пиле. (Компсогнатус). Повечето динозаври са били между тези размери. Трудно е да се определи какви звуци са издавали динозаврите, какво е било тяхното поведение, какви са били на цвят, както и дали дадена вкаменелост е от мъжки или женски пол. Съществували са много различни видове динозаври, които са живеели по различно време:

Някои са ходели на два крака, някои - на четири. А някои са можели да вървят както на два, така и на четири крака.

Някои са били много бързи (Велосираптор), а някои са били бавни и са се движели тежко (Анкилозавър).

Някои са били покрити с броня, някои са имали рога, други - грива или шипове.

Някои са имали дебела, грапава кожа, а някои са имали перушина.

Динозаврите са господствали по Земята над 165 милиона години през Мезозойската ера, но неизвестно как са изчезнали преди 65 милиона години (съществуват няколко теории за изчезването им). Палеонтолозите търсят и изучават вкаменелости, за да научат повече за изумителния праисторически свят на динозаврите. Динозаврите са изчезнали преди 65 милиона години в края на периода Креда, през който е имало голяма вулканична и тектонична (разкъсвания на земните слоеве) активност. Съществуват различни теории за изчезването на динозаврите. Най-разпространената е, че огромен астероид, който се е блъснал в Земята е причинил чудовищна катастрофа, довела до множество промени в климата и динозаврите не са успели да се приспособят към новия климат.

Въпреки, че вкаменелости от динозаври са били открити още през 1818 година, начало на периода на изследване на динозаврите е поставен през 1842 година от английския анатом сър Ричард Оуен. Думата динозавър (dinosaur) произлиза от гръцките думи deinos - страховит и sauros - гущер.